Menu
Trek voorstel niet indexeren maximum uurtarief kinderopvang in

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) is weer uit de zomerstop en heeft vorige week via een internetconsultatie gereageerd op het voornemen om de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag in 2026 niet te indexeren. De VCP is van mening dat dit plan geen doorgang mag vinden. De gevolgen voor de betaalbaarheid en beschikbaarheid van kinder- en gastouderopvang zijn groot.  

Indexering juist nu 

De indexering vindt plaats op basis van loon- en prijsbijstelling. Dat het kabinet voornemens is de maximum uurprijs te bevriezen in een tijd met een hoge inflatie en stijgende lonen vindt de VCP verbazingwekkend. Steeds meer middengroepen komen in de problemen, en steeds meer huishoudens hebben gebrek aan uitgavenzekerheid en werken loont onvoldoende. Het voorstel werkt, volgens de VCP, contraproductief en geeft precies het verkeerde signaal naar werkende ouders en het verhoogt de lasten voor ouders fors.  

Maximum uurtarief nu al te laag 

Al jaren kaart de VCP aan dat er een realistisch maximum uurtarief voor de kinderopvangtoeslag moet zijn. Steeds meer ouders moeten meer dan het maximum uurtarief betalen voor de opvang van hun kinderen en steeds vaker is beschikbaarheid van opvang nu al een probleem. Het bevriezen van het maximum uurtarief betekent niet een bevriezing van de echte tarieven van opvang. De kosten voor ouders blijven stijgen, maar de toeslag wordt beperkt. Ouders zullen vaker kiezen om minder te gaan werken, de vraag naar opvang zal dalen en bepaalde kinder- en gastouderopvang zal niet in stand gehouden kunnen worden. Dit zal ook naar de toekomst toe weer gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van kinderopvang.   

Consistent en consequent beleid nodig 

De opvangsector en ouders hebben behoefte aan consistent en consequent beleid. De VCP begrijpt dan ook niet dat het kabinet zonder blikken of blozen schrijft dat ter voorbereiding op de verandering van de kinderopvangtoeslag (waarbij ouders minder gaan betalen) er nu een bevriezing nodig is (om de kosten voor ouders te laten stijgen). Dat klinkt als een truc van de supermarkt of een webwinkel om de prijs eerst te verhogen voor de kortingsperiode. Sinds 1 januari 2023 mogen dit soort nepkortingen niet meer van de ACM. 

Laatste nieuws

Trek voorstel niet indexeren maximum uurtarief kinderopvang in

28 augustus 2024

Trek voorstel niet indexeren maximum uurtarief kinderopvang in

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Meer nieuws