Menu
sociale veiligheid

Sociale veiligheid op de werkvloer is meer dan alleen een wettelijke verplichting. Het is een cruciale voorwaarde voor een gezonde en productieve werkomgeving. Door de sociale partners samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag worden er trainingen aangeboden.

De VCP zet zich in voor een cultuur van inclusie en respect, waar diversiteit wordt omarmd en waar iedereen zich vrij voelt om te zijn wie hij of zij is. In het eerder verschenen artikel ‘Sociaal veilig samen werken: een reflectie‘ besprak Amerik Klapwijk de actuele stand van zaken rondom sociale veiligheid op de werkvloer.

Helaas is de realiteit weerbarstig. Ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie komen nog steeds te vaak voor. Dit kan leiden tot stress, angst en zelfs burn-out. Het is dan ook van essentieel belang dat er iets op korte termijn aan gedaan wordt.

De onderstaande activiteiten worden u aangeboden door de Stichting van de Arbeid in samenwerking met de regeringscommissaris. Het is ontwikkeld met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is toegankelijk voor iedereen die zich wil inzetten voor een veilige en prettige werkomgeving.

Omstanderstraining

Een krachtige tool in de aanpak van onveiligheid is de omstanderstraining. De omstanderstraining leert je wat ongewenst gedrag is en hoe je kunt handelen wanneer je het op de werkvloer ziet. De focus ligt op jouw veiligheid, waarbij je leert verschillende veilige acties te ondernemen. Daarnaast richt de training zich op het beschermen van de persoon die het ongewenste gedrag ervaart, met acties die de aandacht van die persoon afleiden.

De trainingen vinden tot 2026 plaats in verschillende steden in Nederland, ze duren 3 uur en zijn gratis te volgen. Na de training ontvangen deelnemers een link naar de E-learning. Op deze manier kunnen ze de stof nog eens rustig nalezen en oefenen wanneer het hen uitkomt. Ga naar de website en schrijf je in voor de omstanderstraining!

OR-training Sociale Veiligheid

Als lid van de ondernemingsraad speelt u een belangrijke rol in het bieden van een sociaal veilige werkomgeving voor alle werkenden in de organisatie. Hoe pakt u deze rol zo goed mogelijk op? Hoe kan de OR de signalen van de werkvloer op een goede manier ter sprake brengen? En hoe stimuleert u dat het onderwerp ‘sociale veiligheid op de werkvloer’ op de agenda blijft?

In één dagdeel ontdekt u welke rechten u als OR-lid heeft en hoe u deze benut ten goede van een sociaal veilige werkomgeving. Leer van ervaringsdeskundigen op het gebied van sociale veiligheid binnen organisaties wat u als OR kunt doen als meldingen niet serieus worden opgepakt.

Daarnaast kunnen deelnemers van de OR-training Sociale Veiligheid vouchers krijgen voor ondersteuning binnen individuele organisaties en intervisie voor deelnemers aan de landelijke trainingsdagen. Geef direct bij aanmelding óf na afloop van de bijeenkomst aan of u interesse heeft in de intervisiebijeenkomsten of één voucher voor een OR-training op maat. Ook zijn er intervisiebijeenkomsten, deze bestaan uit vier bijeenkomsten, waarvan de eerste fysiek bij u op locatie plaats zal vinden. De overige drie bijeenkomsten vinden online plaats.
U kunt zich hier aanmelden

Inspiratiesessie ‘Sociaal veilig gedrag op de werkvloer’

Op 7 november 2024 organiseert de Stichting van de Arbeid in samenwerking met het bureau van de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld wederom een inspiratiebijeenkomst over het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van ‘Sociaal veilig gedrag op de werkvloer’. Voor meer informatie en aanmelding kunt u op de website van de Stichting van de Arbeid terecht.

Toolkit Wet seksuele misdrijven

Sinds 1 juli geldt de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Met deze wet zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook online, zijn strafbaar en straffen zijn verhoogd. Om iedereen te informeren stelt het ministerie een campagne toolkit bescikbaar die rechtenvrij te gebruiken is. De website biedt video’s, een animatie over de wet en concept berichten voor de pers en socials.

De VCP raadt aan om deze toolkit te gebruiken. Helaas blijkt ook de werkvloer niet immuun voor seksueel ongewenst gedrag en deze wet zal dus ook effect hebben op wat er op het werk gebeurt.

Laatste nieuws

Oproep aan minister over zwaar werk

23 september 2024

Oproep aan minister over zwaar werk

Belangrijke stukken n.a.v. Prinsjesdag

19 september 2024

Belangrijke stukken n.a.v. Prinsjesdag

Blog Prinsjesdag

19 september 2024

Blog Prinsjesdag

Meer nieuws