Menu

Van alle werkenden in de leeftijd van 15 tot 75 jaar lopen zzp’ers het grootste risico op armoede. Dit meldt het CBS in het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2018. Volgens de VCP laten de cijfers zien dat een normaal arbeidscontract de kans op armoede aanzienlijk verkleint. “Een normaal contract zou dan ook de norm moeten zijn. Werknemers zijn over de hele linie beter af. Ze lopen beduidend minder risico op armoede dan zzp’ers”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Werknemers over hele linie beter af
Van de zzp´ers maakte 9,4 procent in 2016 deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lageinkomensgrens. Van de zelfstandigen met personeel (zmp) had 5,2 procent een laag inkomen, bij werknemers was dat 1,7 procent. In totaal liep bijna 3 procent van de krap 7,3 miljoen werkenden tussen de 15 en 75 jaar risico op armoede. Vooral de in deeltijd werkende zzp’ers liepen risico op armoede. 

Oudere werknemers
Het CBS meldt verder dat het aantal huishoudens dat vier jaar of langer van een laag inkomen moest rondkomen verder is toegenomen. In 2016 hadden 224 duizend huishoudens langdurig een laag inkomen, 15 duizend meer dan in 2015. Huishoudens met een hoofdkostwinner die kort voor het pensioen zit hebben relatief vaak een langere periode met kans op armoede achter de rug. Tussen de 50 en ongeveer 65 jaar wordt een steeds groter deel wegens arbeidsongeschiktheid of werkloosheid afhankelijk van een uitkering. Met de pensionering verbetert de inkomenssituatie voor velen doordat het (volledige) AOW-pensioen boven de lage-inkomensgrens uitkomt. Bovendien hebben de meeste ouderen naast hun AOW nog aanvullend pensioen en inkomsten uit vermogen. De 65-plussers lopen van alle leeftijdsgroepen dan ook het minst risico op (langdurige) armoede.

Productief
Volgens de VCP onderstrepen de cijfers de noodzaak om behoorlijk met oudere werknemers om te gaan. “Bij ontslag of arbeidsongeschiktheid moeten er aanvullende regelingen mogelijk zijn, zeker wanneer ander werk niet mogelijk is. Met de krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers bovendien oudere werknemers niet aan de kant laten staan. Oudere werknemers zijn niet minder productief en kunnen en willen gewoon werken”, aldus Nic van Holstein. 

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws