Menu
​VCP: Tussen het zoet nog het nodige zuur voor de professional

“Het regeerakkoord is hoopvol van toon, maar tussen het zoet zit nog het nodige zuur voor de professional. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.”, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein in een eerste reactie op het regeerakkoord “Vertrouwen in de toekomst” tussen VVD, CDA, D66 en CU. De partijen geven aan op sommige onderwerpen afspraken te willen maken met sociale partners. De VCP zoekt altijd naar gedeelde belangen, maar het moet wel resulteren in verbeteringen.

In het regeerakkoord wordt ingezet op lastenverlichting voor werkende middengroepen. Voor de VCP is het belangrijk dat middengroepen – werkenden en gepensioneerden – in hun portemonnee terugzien dat het goed gaat met de economie. Van de initiële lastenverlichting voor huishoudens van 6 miljard blijkt op termijn nog maar 0,6 miljard te resteren.

De nieuwe coalitie wil een nieuwe balans tussen flex en vast. De vraag is, waar die balans uitkomt voor werknemers. De VCP zal de maatregelen op de arbeidsmarkt toetsen aan het principe dat het vaste contract met zekerheid normaal moet zijn. Partijen erkennen dat vrijblijvende arbeidsrelaties leiden tot onzekerheid bij werknemers, tegelijkertijd worden de ontslagregels fors versoepeld en kunnen werkgevers weer langer tijdelijke contracten bieden. Werknemers blijven dus in onzekerheid.

Het nieuwe kabinet zet in op de vervanging van de fiscale aftrekpost voor scholingskosten door een individuele leerrekening. De VCP is voorstander van een ontwikkelrekening, maar daarvoor moet de overheid een voldoende (fiscale) bijdrage geven. De inzet van de transitievergoeding moet een keuzevrijheid van de werknemer blijven.

Voor een ambitieus leeftijdsbewust personeelsbeleid is het nodig dat de RVU-boete wordt afgeschaft en er meer sectorale ruimte komt voor maatwerk. Het regeerakkoord voorziet daar nu niet in. De VCP pleit ook voor een afvlakking van de stijgende AOW- en pensioenrichtleeftijd.

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws