Menu

De gang naar de kantonrechter heeft, sinds 1 juli, minder resultaat voor ontslag bedreigde professionals. Vaststellingsovereenkomsten kunnen voor professionals een oplossing bieden. Dit blijkt uit onderzoek van Shanna Strijker (student Hanzehogeschool Groningen), die in opdracht van de VCP, heeft gekeken naar de gevolgen van het ontslag en de daarop ontvangen vergoeding voor werknemers.

In het onderzoek, ‘Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten’, beveelt Strijker aan om voorafgaand aan de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst of sociaal plan afspraken te maken over een ontslagvergoeding. Ook zouden werknemers verzet aan kunnen tekenen tegen het ontslag. Vanwege de financiële gevolgen en de onzekere periode die aanbreekt bij ontslag is baanbehoud in bepaalde gevallen verstandiger, betoogt zij. Als laatste wijst zij erop dat werknemers zouden kunnen streven naar een beëindiging met wederzijds goedvinden. Bij deze optie kunnen beide partijen, in overleg, tot een acceptabel resultaat komen.

De transitievergoeding zoals wettelijk vastgelegd in de Wet werk en zekerheid is lager dan de voorheen ontvangen ontslagvergoeding, gebaseerd op de kantonrechtersformule. Dit geldt met name bij oudere werknemers met een lang dienstverband en een hoger salaris. Daarnaast zijn er ook weinig mogelijkheden om via de kantonrechter een additionele billijke vergoeding bovenop de transitievergoeding te ontvangen.

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws