Menu
MHP: Toegang rechter wezenlijk onderdeel rechtsstaat

“Je recht halen is iets dat geldt voor iedereen en is dus niet exclusief voorbehouden aan multinationals met een dikke portemonnee”, aldus MHP-duovoorzitter Bob van der Wal. De MHP heeft op 27 november jl. samen met FNV en CNV een brief (.pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd naar aanleiding van het wetsvoorstel aanpassing griffierechten.

Het wetsvoorstel betreft met name een aanzienlijke verhoging van het griffierecht in hoger beroep en cassatie. Het wetsvoorstel is primair ingegeven door kostenbeheersing en heeft daardoor iets weg van een ontmoedigingsbeleid. De MHP betreurt dit omdat rechtvaardigheid een wezenlijke pijler is in een goed functionerende democratie. Hieraan moet zo min mogelijk worden getornd.

Problematisch is ook dat de verhoging van de griffiekosten invloed heeft op arbeidsrechtelijke zaken. Werkgevers hebben in de meeste gevallen meer financiële ruimte om scherp te procederen. Een werknemer kan daardoor met het wetsvoorstel sneller het onderspit delven. Daar komt bij dat de contributie bij een beroepsvereniging of de premie bij een rechtsbijstandverzekeraar door de verhoging kan stijgen.

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws