28 mei 2018

​Steeds meer zzp’ers werken onverzekerd

Steeds meer zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) werken onverzekerd, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dit baart de VCP al jaren grote zorgen. Het is dan ook hoog tijd voor verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid en pensioen, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein. Niet alleen vanwege het risico dat deze mensen zelf lopen, maar ook vanwege negatieve maatschappelijke langetermijneffecten voor de samenleving als geheel.

Slechts een klein gedeelte is verzekerd
Slechts 19% van de ruim 900.000 zelfstandigen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vooral de hele jonge en de oudere zelfstandigen zijn minder vaak verzekerd. Al jaren blijft het aantal onverzekerden voor arbeidsongeschiktheid en pensioen oplopen. “Dat geeft problemen, wanneer inkomen wegvalt bij arbeidsongeschiktheid of pensioen. Je kunt dit soort risico’s niet op zijn beloop laten”, zegt Nic van Holstein.

Verplichte verzekering is de oplossing
Er gaan al een tijdje stemmen op om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers verplicht te stellen. Eerder dit jaar pleitte bijvoorbeeld de Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) hier nog voor. De politiek is evenwel verdeeld over het onderwerp. Zelfstandigenorganisaties hebben erop gewezen dat veel ondernemers zelf helemaal niet zitten te wachten op allerlei vergaande verplichtingen over het aangaan van verzekeringen. De VCP vindt dat de hoogste tijd wordt dat er zowel ten aanzien van het arbeidsongeschiktheidsrisico als mede voor pensioen verplicht verzekerd moet worden.