Actualiteiten

31 januari 2019

VCP: meedoen aan acties voor beter pensioen

De acties voor een beter pensioen beginnen steeds meer vorm te krijgen. Komend weekend is er in Utrecht een landelijke voorbereidingsbijeenkomst van de vakbonden FNV en CNV. De acties van de komende weken moeten uitmonden in een landelijke actiedag van de gezamenlijke vakbonden, op 18 maart. De VCP roept haar organisaties op steun te betuigen aan de acties en mee te doen.Lees verder

31 januari 2019

Steeds meer werknemers met een burn-out

Het aantal werknemers met burn-out klachten neemt fors toe. In 2007 kampte 11 procent van de werknemers nog met burn-out verschijnselen, tien jaar later was dat percentage 16. Dat blijkt uit de zogeheten Arbobalans die TNO heeft gepubliceerd. De VCP vindt dat het kabinet meer maatregelen moet nemen om een burn-out tegen te gaan.Lees verder

30 januari 2019

AD: Kamermeerderheid tegen langere proeftijd werknemers

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt zich te keren tegen verlenging van de proeftijd. Het Algemeen Dagblad meldt dat zelfs de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie niets zien in het voorstel van minister Koolmees (SZW). De VCP had eerder in scherpe bewoordingen geageerd tegen het voorstel, dat morgen in de Kamer wordt behandeld. ''Hou zou mooi zijn als dit plan inderdaad niet doorgaat", zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.Lees verder

30 januari 2019

Versoepeling ontslagrecht brengt werknemers in onzekerheid

De positie van werknemers verzwakt volgens de VCP aanzienlijk door de versoepeling van het ontslagrecht, zoals het kabinet voorstelt. De onzekerheid op de werkvloer zal hierdoor flink toenemen. De VCP is tegen het voorstel om het ontslagrecht te verruimen. Lees verder

29 januari 2019

VCP Young Professionals zoekt nieuwe pensioenwoordvoerder (vrijwilligersfunctie)

Ben jij een jonge professional en voel jij je maatschappelijk verantwoordelijk en heb je affiniteit met thema's als diversiteit en pensioenen? Wil jij de stem van jongeren vanuit de vakbeweging laten horen in het debat over het pensioen van nu en in de toekomst? VCP Young Professionals, onderdeel van de Vakcentrale voor Professionals (VCP), biedt een interessante vrijwilligersfunctie aan, die hier alle mogelijkheden voor geeft. Interesse? Stuur ons jouw korte motivatie en cv.Lees verder

23 januari 2019

Meer vaste contracten: versoepeling ontslagrecht en verruiming proeftijd niet nodig

Een versoepeling van het ontslagrecht en het verruimen van de proeftijd snijden geen hout. Dat zegt de VCP in een reactie op nieuwe CBS-cijfers over de arbeidsmarkt. Uit de cijfers blijkt opnieuw een hardere stijging van vaste contracten dan flexcontracten. Lees verder

23 januari 2019

Vakbonden starten mobilisatie voor beter pensioenakkoord: 18 maart landelijke actiedag

Een goed pensioen voor iedereen: op tijd kunnen stoppen met werken en dan kunnen rekenen op een fatsoenlijk inkomen. Dat is de inzet van een massale landelijke actiedag van de gezamenlijke vakbonden FNV, CNV en VCP op maandag 18 maart. De actiedag wordt een combinatie van acties in tal van sectoren en bedrijven in het hele land. De mobilisatie komt de komende weken op gang, met honderden bijeenkomsten bij bedrijven en in vakbondshuizen door het hele land, waaronder een landelijke actievoorbereidingsbijeenkomst in Utrecht van vakbonden FNV en VCP op zaterdag 2 februari.Lees verder

22 januari 2019

Begeleiding vanuit de uitkering moet naar een hoger plan

Ondanks het doel van de Participatiewet om meer mensen vanuit een bijstandsuitkering te begeleiden naar werk is de wet volgens de VCP te veel ingericht op verplichtingen en sancties. Mensen worden te weinig ondersteund en geholpen om weer aan het werk te komen. Dat schrijft de VCP in een brief aan de Tweede Kamer.Lees verder

17 januari 2019

Voorstel wettelijke definitie uniformering partnerbegrip samenwonenden bij pensioen

In een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben de sociale partners in de Stichting van de Arbeid een voorstel gedaan voor een wettelijke minimumdefinitie voor het partnerbegrip voor samenwonenden bij het aanvullend pensioen. Dit indien de pensioenregeling partnerpensioen aanbiedt aan samenwonenden. De VCP vindt een wettelijke minimumdefinitie een goede zaak, omdat dit ervoor kan zorgen dat mensen eenduidiger kunnen worden geïnformeerd over de vraag wanneer zij als samenwonenden wel of geen recht hebben op partnerpensioen. Lees verder

17 januari 2019

SER start online enquête over ontplooiingkansen van jongeren

Prestatiedruk, werkstress, ontwikkeling: wat zijn de kansen en knelpunten waar jongeren vandaag de dag mee te maken hebben? De politiek vroeg de SER dit te onderzoeken. Het SER-Jongerenplatform pakte de vraag op. Er is een online enquête gestart om inzicht te krijgen in de kansen en beperkingen die jongeren ervaren op hun levenspad. VCP Young Professionals roept jongeren op om hun stem te laten horen door uiterlijk 25 januari deze enquête in te vullen. Lees verder