Actualiteiten

13 december 2018

Aftrap voor acties voor beter pensioen

In de Rotterdamse haven zijn de eerste acties gevoerd voor betere pensioenen. De actie in Rotterdam is een initiatief van de politiebonden, waaronder de bij de VCP aangesloten Politiebond ACP en VMHP. Ze hebben de handen ineengeslagen met havenwerkers en maken een ´sector-overschrijdende beweging´. Ook de VCP zelf was aanwezig bij de manifestatie, die op de Maasvlakte werd gehouden.Lees verder

12 december 2018

Meer arbeidsongeschiktheid door langer doorwerken

De groei van het aantal arbeidsongeschikten wordt vooral veroorzaakt doordat mensen langer moeten doorwerken, dat schrijft minister Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer. De kans dat zestigplussers ziek worden en in een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) terechtkomen is in 2016 met 20% gestegen, blijkt uit onderzoek van het UWV. Deze stijging is zelfs twee keer zo veel als de toename voor mensen jonger dan 60 jaar. Ook de komende jaren zal de instroom in de WIA daarom blijven toenemen. Des te meer reden volgens de VCP om de AOW-leeftijd minder snel te verhogen en de boete op vervroegd uittreden (RVU) af te schaffen. De VCP zou het onbegrijpelijk vinden wanneer het kabinet de WIA aanscherpt. Lees verder

11 december 2018

Meer keuze pensioen leidt niet tot meer betrokkenheid

Bezint eer gij begint. Dat is de les die de VCP trekt uit de vandaag verschenen Netsparbrief over keuzemogelijkheden bij pensioenen. Uit de brief komt naar voren dat een grotere keuze bij uitkeringsovereenkomsten niet direct leidt tot meer betrokkenheid. Integendeel, een overdaad aan keuzemogelijkheden kan deelnemers juist afschrikken, vooral als ze beperkte kennis van zaken hebben. In Nederland zijn de keuzes relatief beperkt. Houden zo, zegt de VCP. Het is uiterst belangrijk goed na te denken over de keuzearchitectuur en het na te streven pensioendoel, alvorens hierbinnen wat te veranderen, aldus de VCP. Lees verder

5 december 2018

Afscheid van pensioenadviseur Jan Tamerus

De VCP heeft afscheid genomen van Jan Tamerus, die meer dan 25 jaar aan de vakcentrale verbonden is geweest. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de Werkgroep Pensioenen op 4 december. Tamerus kreeg bij die gelegenheid een bronzen beeldje en een mooie bos bloemen uitgereikt door VCP-voorzitter Nic van Holstein.Lees verder

5 december 2018

VCP Young Professionals zoekt nieuwe pensioenwoordvoerder (vrijwilligersfunctie)

Ben jij een jonge professional en voel jij je maatschappelijk verantwoordelijk en heb je affiniteit met thema's als diversiteit en pensioenen? Wil jij de stem van jongeren vanuit de vakbeweging laten horen in het debat over het pensioenen van nu en in de toekomst? VCP Young Professionals, onderdeel van de Vakcentrale voor Professionals (VCP), biedt een interessante vrijwilligersfunctie aan, die hier alle mogelijkheden voor geeft. Interesse? Stuur ons vóór 15 januari 2019 jouw korte motivatie en cv. Lees verder

3 december 2018

Boete op breder ontwikkelen slecht voor de leercultuur

Werknemers die scholing willen volgen voor een andere functie komen als het aan het kabinet ligt van een koude kermis thuis. De kosten kunnen namelijk in mindering worden gebracht op de transitievergoeding, die werknemers bij ontslag mee naar huis krijgen. Volgens de VCP draagt dat niet bij aan de positieve leercultuur waar het kabinet zich sterk voor zegt te maken. De VCP vraagt hier aandacht voor naar aanleiding van de regelgeving die gepubliceerd is. Tot uiterlijk maandag kan hier op gereageerd worden. Lees verder

2 december 2018

Aanpak Koolmees verzekering ZZP'ers onvoldoende

Minister Koolmees moet volgens de Vakcentrale voor Professionals (VCP) een verzekering voor zzp'ers tegen arbeidsongeschiktheid verplicht stellen. De maatregelen die hij nu voorstelt zijn onvoldoende, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. De minister zet in op het verbeteren en het versterken van het inzicht in het risico en zal een onafhankelijke commissie onderzoek laten doen, zo schrijft hij in een brief aan de Kamer. Volgens de VCP biedt dit geen oplossing. Alle werkenden zouden volgens de VCP verplicht verzekerd moeten zijn tegen arbeidsongeschiktheid en voor hun pensioen.Lees verder

30 november 2018

VCP symposium: het bruist van ideeën voor de toekomst van vakorganisaties

De VCP keek op 29 november met een frisse blik vooruit. Tijdens het VCP-symposium Vakbond van de toekomst werd er open gesproken over de vakbond van de toekomst. Het was een bruisende bijeenkomst. Er werden frisse ideeën en initiatieven vanuit de praktijk gedeeld.Lees verder

29 november 2018

Steef Danse (BOA ACP) Professional van het Jaar 2018

Steef Danse van de vakbond BOA ACP is verkozen tot VCP-Professional van het Jaar 2018. Dat is bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse VCP-symposium in Den Haag. Steef Danse werkt als buitengewoon opsporingsambtenaar bij de Nederlandse Spoorwegen. In die functie moet hij ervoor zorgen dat de veiligheid in treinen en op stations gewaarborgd is. De jury roemt Danse voor zijn bevlogenheid en vakmanschap als boa en voor zijn rol als inspirator en belangenbehartiger van zijn beroepsgroep.Lees verder

27 november 2018

Begroting SZW: de belangrijkste voorstellen van de VCP

Deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting van SZW. In de aanloop naar het debat heeft de VCP een brief naar de Kamer gestuurd, waarin aandacht wordt gevraagd voor diverse onderwerpen. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste punten.Lees verder