Actualiteiten

5 juni 2018

Nederland schiet door met zittend werken

De VCP wil dat er meer aandacht komt voor de gevolgen van langdurig zittend werken. Door digitalisering en automatisering doen steeds meer mensen hun werk zittend achter het bureau. “Wie te weinig beweegt, loopt meer kans op fysieke dan wel psychische klachten. Het is vrij eenvoudig om daar iets aan te doen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein naar aanleiding van de week van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) die 11 juni van start gaat. Veel bedrijven hebben geen RI&E, terwijl dat wel verplicht is. “Bedrijven moeten dat oppakken en het wordt tijd dat de Inspectie SZW meer gaat handhaven.”Lees verder

1 juni 2018

​VCP Toelichting over berichtgeving ‘pensioenakkoord’

De berichtgeving deze week over een mogelijk pensioenakkoord is voorbarig. Er ligt geen akkoord tussen de vakcentrales en werkgevers. De VCP betreurt dat tussenstanden van de onderhandelingen nu op straat liggen. Wij willen voor de miljoenen werknemers en gepensioneerden een evenwichtig, vertrouwenwekkend en perspectiefvol akkoord. Daar werken wij met onze collega’s keihard aan. In een Q en A licht de VCP dit toe. Lees verder

31 mei 2018

​Sociale criteria stellen voor financiering InvestNL

Investeer in professionals, neem knelpunten op de arbeidsmarkt weg en doe aan sociale innovatie. Deze criteria zouden gehanteerd moeten worden bij investeringen door InvestNL, het investeringsvehikel waarmee de overheid transities zoals de circulaire economie wil vormgeven. Daarvoor pleit de VCP in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek over InvestNL.Lees verder

30 mei 2018

​Telegraaf voorbarig over pensioenakkoord

De berichtgeving in De Telegraaf over een mogelijk pensioenakkoord is voorbarig. Er ligt geen akkoord tussen de vakcentrales en werkgevers. “Wij zijn nog steeds aan het onderhandelen. Wij zijn nog lang niet akkoord”, zegt voorzitter Nic van Holstein van de VCP. “Er worden vorderingen gemaakt, maar we zijn er niet.”Lees verder

28 mei 2018

​Steeds meer zzp’ers werken onverzekerd

Steeds meer zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) werken onverzekerd, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dit baart de VCP al jaren grote zorgen. Het is dan ook hoog tijd voor verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid en pensioen, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein. Niet alleen vanwege het risico dat deze mensen zelf lopen, maar ook vanwege negatieve maatschappelijke langetermijneffecten voor de samenleving als geheel.Lees verder

25 mei 2018

​Aanpak op maat vergroot kansen vluchtelingen op werk

Verreweg de meeste vluchtelingen met een verblijfsvergunning slagen er niet in om betaald werk te vinden. In een rapport pleit de SER daarom voor een aanpak op maat en langdurige begeleiding, om te voorkomen dat groepen statushouders de aansluiting met de arbeidsmarkt mislopen. Lees verder

24 mei 2018

​Extra aanwijzingsbevoegdheid DNB niet wenselijk

De extra bevoegdheden die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt in de Verzamelwet Pensioenen 2019 moeten van tafel. Dat zegt de VCP in een consultatieronde op internet die op 24 mei is gesloten. Volgens de VCP zitten er teveel onduidelijkheden in het huidige voorstel en is er wel degelijk sprake van een uitbreiding van de bevoegdheden van DNB. Lees verder

18 mei 2018

​Expats ontzien bij omstreden belastingmaatregel

De VCP wil dat het kabinet bestaande expats in Nederland ontziet bij een belastingmaatregel die volgend jaar moet ingaan. Het kabinetsvoorstel kan leiden tot een plotselinge daling van het netto-inkomen van 15 tot 20 procent. “Met deze maatregel schrik je expats af die zich in de toekomst in Nederland willen vestigen. Dat is slecht met het oog op kennisoverdracht en dus ook slecht voor de Nederlandse werkgelegenheid”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. De VCP ondersteunt een petitie van expats, die willen dat het kabinet het plan aanpast.Lees verder

16 mei 2018

​Vakbonden niet welkom bij ronde tafel rekenregels pensioen

Strenge Nederlandse rekenregels voor pensioenen verhinderen al 10 jaar dat uitkeringen en aanspraken meegroeien met de stijging van prijzen en lonen. De vakbonden VCP, FNV en CNV vragen daarom al een hele tijd om een kritische evaluatie door de Tweede Kamer. Nu er eindelijk een beperkte evaluatie ligt, zijn de bonden niet uitgenodigd om mee te praten tijdens een rondetafelgesprek.Lees verder

15 mei 2018

Meer vaste contracten: versoepeling ontslagrecht niet nodig

Een versoepeling van het ontslagrecht snijdt geen hout, zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in een reactie op nieuwe CBS-cijfers over de arbeidsmarkt. Uit de cijfers blijkt dat het aantal vaste contracten weer stijgt. “Minister Koolmees (SZW) zou zijn voorstellen in de Wet arbeidsmarkt in balans niet naar de Tweede Kamer moeten sturen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.Lees verder