Menu
Infografiek compensatie doorsneesytematiek

Een arbeidsmarkt die op slot gaat, werknemers die niet meer van baan durven te veranderen, een collectieve schadepost van tientallen miljarden euro’s. Dit staat Nederland allemaal te wachten als de uitwerking van het Pensioenakkoord in zijn huidige vorm door de Tweede Kamer komt. De Vakcentrale voor Professionals (VCP) heeft grote moeite met de manier waarop het compensatievraagstuk nu op papier staat. De VCP heeft de gevolgen in kaart gebracht in een speciaal gemaakte infographic en roept de Tweede Kamer op om met een oplossing te komen! Klik hier voor onze position paper.

Slechte oplossing

De manier waarop minister Koolmees de compensatie voor afschaffing van de doorsneesystematiek denkt op te lossen, zal volgens de VCP niet werken. Vooral mensen van rond de midden veertig moeten rekening houden met een flinke financiele tegenvaller. “Dit is voor ons de reden dat we nu geen ja kunnen zeggen tegen de uitwerking van het Pensioenakkoord”, zegt VCP-vicevoorzitter Gerrit van de Kamp. “We hebben het probleem tijdens de onderhandelingen meerdere malen aangekaart en aangegeven dat dit voor ons zwaar weegt”. Ook hebben we een alternatief op tafel gelegd.

Eigen voorstel VCP

De VCP heeft zelf een goed alternatief uitgewerkt, een voorstel waar volgens de minister geen politiek draagvlak voor zou zijn. “Dat horen we dan graag van de Tweede Kamer zelf. Wij vragen de Kamer serieus naar ons voorstel te kijken. Onze oplossing pakt voor alle groepen wel goed uit en kost uiteindelijk geen geld. Het enige wat de overheid moet doen is het bedrag voorschieten. Het geld wordt tot op de laatste cent terugbetaald.”

Iedereen kan er last van hebben

De zorgen van de VCP gaan onder meer uit naar werknemers die van baan zijn gewisseld, dat nog (moeten) gaan doen of mensen met verschillende pensioenregelingen. Ook wanneer pensioenfondsen worden gesloten of niet overstappen naar het nieuwe pensioencontract kunnen de gevolgen voor de deelnemers ingrijpend zijn. Werknemers die hun hele loopbaan bij dezelfde baas en hetzelfde pensioenfonds hebben gezeten hoeven zich minder zorgen te maken.

VCP-plan

De VCP zoekt de oplossing buiten de bestaande regelingen en maakt daarbij gebruik van de verlaging op termijn van de totale premiesom. Het systeem wordt immers op den duur goedkoper. Het kost niets en iedereen wordt gecompenseerd. Volgens het VCP-plan betalen werkgevers twintig jaar lang 7,5% heffing op alle pensioenpremie aan de overheid. Dat is voor bedrijven kostenneutraal omdat bij afschaffing van de doorsneesystematiek de premie omlaag kan. Vervolgens kennen werkgevers tien jaar lang een leeftijdsafhankelijke compensatie toe aan werknemers, die ze kunnen terugvragen aan de overheid. De overheid schiet het geld in 10 jaar voor, maar krijgt het in 20 jaar weer volledig terug.

Laatste nieuws

Manager? Meld u nu aan voor de ‘Managementtraining Sociale Veiligheid’

22 oktober 2024

Manager? Meld u nu aan voor de ‘Managementtraining Sociale Veiligheid’

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken.

18 oktober 2024

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Armoede scheper in beeld: meer werkende armen

17 oktober 2024

Armoede scheper in beeld: meer werkende armen

Meer nieuws