Menu
Energieprijzen: noodfonds werkt niet, brede aanpak wel

De VCP verwacht weinig heil van een noodfonds voor mensen die in financiële problemen komen doordat ze hun energierekening niet kunnen betalen. De VCP pleit voor een brede aanpak waar iedereen baat bij heeft, ook de middeninkomens. “Het kabinet moet ervoor zorgen dat de energieprijzen niet verder oplopen en dat mensen meer te besteden hebben. Met een noodfonds span je het paard achter de wagen”, zegt voorzitter Nic van Holstein.

Aanpak bij de bron

Volgens de VCP zijn veel huishoudens niet bij gebaat bij een noodfonds en brengt het vooral bureaucratie met zich mee. “Een noodfonds maakt mensen alleen maar meer afhankelijk. Willen we het probleem echt aanpakken dan begint dat bij de bron: de energieprijzen moeten gereguleerd, de lasten omlaag en de salarissen omhoog.”

Ingrijpen op energiemarkt

De overheid moet ingrijpen op de energiemarkt, vindt de VCP. De prijzen schommelen nu enorm, waardoor huishoudens met een nieuw contract zomaar drie tot vijf keer duurder uit zijn. “Dit is een zwaard van Damocles waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt”, zegt Van Holstein. “De overheid is verantwoordelijk voor een goede en betaalbare nutsvoorziening. Energie is een essentiële voorziening en mag niet onbetaalbaar worden”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Middeninkomens

De VCP wijst erop dat steeds meer mensen door de stijgende inflatie in de problemen komen, ook de middeninkomens. Alleen intensiveren op armoedebeleid en ondersteuningsmaatregelen zal volstrekt onvoldoende zijn. Maatregelen moeten genomen worden zodat middengroepen ook geholpen zijn om hun rekeningen te kunnen betalen. Het kan niet zo zijn dat huishoudens door extreme prijzen afgesloten worden of in de kou komen te staan.

Stabiele tarieven

Het kabinet moet bij energieleveranciers betaalbare tarieven en stabiele termijnbedragen afdwingen voor huishoudens, zodat voor hen eerste levensbehoeften betaalbaar blijven, vindt de VCP. Wanneer energiebedrijven daardoor in de problemen komen moet de overheid zorgen dat de leveringszekerheid gegarandeerd wordt. De tijd van achteroverleunen is voorbij, dit is de verantwoordelijkheid van de overheid. Stelselverantwoordelijkheid betekent ook echt ingrijpen wanneer het moet. Eerder kon dit ook bij banken, nu moet het bij energie”, zegt Van Holstein.

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws