×

Loopbaanontwikkeling

De rol van de VCP in de arbeidsmarktdienstverlening

Evenals in 2022 speelden ook in 2023 automatisering, economische ontwikkelingen en historische tekorten aan mensen een grote rol. De arbeidsmarkt is in een paar jaar tijd flink veranderd en er wordt gewerkt aan de herinrichting van de Nederlandse Arbeidsmarktinfrastructuur. In 2020 stelde het kabinet tijdelijk aanvullende crisisdienstverlening beschikbaar voor mensen die door de coronacrisis geen werk meer hadden, hun baan dreigden te verliezen en aan een baan geholpen moesten worden. Deze dienstverlening werd via Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s) ingezet in de 35 Arbeidsmarktregio’s die Nederland heeft. Deze tijdelijke dienstverlening is een belangrijk omslagpunt in de herinrichting van de Arbeidsmarktinfrastructuur en ook in 2023 heeft de VCP hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. De tijdelijke dienstverlening binnen de RMT’s bestaat uit extra begeleiding en waar nodig loopbaanadvies, (om)scholing en andersoortige hulp ten behoeve van het vinden van duurzaam werk. Binnen de crisisdienstverlening werken de rijksoverheid, gemeenten, UWV, SBB, Werkgeversorganisaties, onderwijsinstellingen en vakbonden samen in de verschillende arbeidsmarktregio’s. De vakbonden worden in deze vertegenwoordigd door FNV/CNV gezamenlijk en de VCP, waarbij door de werknemersorganisaties onderling ook veel wordt samengewerkt. Samen met de werkgeversorganisaties zijn zij verantwoordelijk voor de werk-naar-werk-begeleiding en behartigen zij de belangen van de doelgroep werkenden binnen de herinrichting van de Arbeidsmarktinfrastructuur. Vanuit de samenwerking binnen verschillende Arbeidsmarktregio’s en via het project Toekomstpr(o)of heeft de VCP loopbaanadviseurs ingezet om mensen te ondersteunen in hun zoektocht naar duurzaam werk. Hiernaast was en is de VCP zowel landelijk als regionaal bestuurlijk betrokken bij de herinrichting van de Arbeidsmarktinfrastructuur, waarbij gekeken wordt naar een structurele borging van de rol van de werknemersorganisaties.

Wat doet de VCP-arbeidsmarktdienstverlening?

De VCP was, in samenwerking met De Unie, in 2023 operationeel en bestuurlijk actief in 10 arbeidsmarktregio’s. In deze arbeidsmarktregio’s zet de VCP loopbaanadviseurs in om mensen in kwetsbare posities van werk naar werk te begeleiden. Hiernaast zet de VCP zich bestuurlijk en beleidsmatig in om de positie van de vakbonden als belangenbehartiger voor werkend Nederland te versterken. Hiernaast ontwikkelde de Coalitie voor Veiligheid (CvV) binnen het VCP-project een toeritarrangement binnen de veiligheidssector.

Loopbaanbegeleiding
De VCP biedt binnen de RMT’s in 10 arbeidsmarktregio’s loopbaanbegeleiding aan. In samenwerking met De Unie heeft de VCP een eigen platform ontwikkeld waarbinnen kandidaten zich kunnen aanmelden voor loopbaanbegeleiding: Toekomstpro(o)f. Kandidaten kunnen ook via de RMT’s en samenwerkingspartners naar de VCP worden doorverwezen. Iedere (potentiële) kandidaat krijgt contact met een loopbaanbegeleider. Wanneer de triage uitwijst dat de kandidaat bij de VCP op de juiste plek is volgt er na een uitgebreide intake en plan van aanpak een loopbaantraject op maat en afgestemd op de wensen en doelen van de kandidaat. Meer informatie op Toekomstproof.nl

Jaaroverzicht 2023

Toekomstpro(o)f is een initiatief van de VCP en De Unie. Met gebundelde krachten worden mensen in Nederland ondersteund en geëquipeerd om duurzaam aan het werk te gaan en/of te blijven. “Het team van Toekomstpro(o)f bestond in 2023 uit 13 zeer bevlogen coaches die door de kandidaten met 4,6 van de maximaal 5 sterren zijn beoordeeld. Sinds de start in 2021 zijn er door onze coaches in totaal 1434 kandidaten toekomstpro(o)f gemaakt. 61 procent van onze kandidaten behoorden primair tot de categorie werk-naar-werk, 26 procent is naar ons doorverwezen vanuit het UWV en 17 procent vanuit de gemeenten (39 procent zelfstandige en 49 procent niet-uitkeringsgerechtigd). Van deze kandidaten heeft 58 procent tijdens of direct na het traject een nieuwe baan gevonden. Onze doelgroep bestaat voor een groot deel uit vrouwen en de gemiddelde leeftijd is 44 jaar. Onze trajecten worden beoordeeld met 4,4 van de maximaal 5 sterren. Cijfers waar we trots op mogen zijn”, aldus Marije Jager, programmamanager Regionale Mobiliteits Teams (VCP/De Unie).

Infographic benjijtoekomstproof