Menu

MHP ergert zich aan treuzelend kabinet

ANP | Uitgegeven: 11 februari 2009 14:36

CULEMBORG – Werknemers hebben geen behoefte aan “depressief makende proefballonnetjes” over de AOW of de hypotheekrente. De huidige economische situatie vereist een structurele, samenhangende aanpak. “We ergeren ons eraan dat het kabinet daar tot nu toe niet mee is gekomen.”

Dat zegt Richard Steenborg, voorzitter van de vakcentrale voor midden en hoger personeel MHP. Zijn kritiek geldt voor het hele kabinet, maar bij met name minister Maria van der Hoeven (Economisch Zaken) ziet hij een “verbijsterend gebrek aan daadkracht”.
Hij is niet de eerste die harde woorden uit aan het adres van het kabinet. Waar de regering enkele maanden geleden nog volop lof kreeg toegezwaaid voor de aanpak van de kredietcrisis en de steun aan banken, klinkt nu steeds vaker kritiek. Zo maande maandag voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) het kabinet nog haast te maken met maatregelen waarmee werkgevers en werknemers aan de slag kunnen.

Bedrijfsleven
“Het was terecht dat het kabinet eerst zijn energie in de banken stopte”, zegt Steenborg. Maar nu zijn er maatregelen nodig voor het bedrijfsleven. Het kabinet moet in zijn ogen dan ook niet vasthouden aan de afspraak dat het begrotingstekort niet verder mag oplopen dan 2 procent.
Steenborg verwijt het kabinet dat het nu niet met een structurele, samenhangende aanpak komt, maar discussieert over de hypotheekrenteaftrek en verhoging van de AOW-leeftijd. “Een absoluut verkeerde timing”, vindt de vakbondsman.

AOW
“We hebben geen behoefte aan een depressief makend proefballonnetje over de AOW. Daar krijgen de mensen het zweet van op hun voorhoofd. Dat is zo fout!”
De MHP-voorzitter zit te wachten op initiatieven voor bijvoorbeeld Schiphol of Nedcar. Voor de autofabrikant denkt hij daarbij aan samenwerkingsvormen met bijvoorbeeld Mitsubishi of Volvo. “Als de staat zoveel miljarden in banken steekt, waarom dan niet nu naar deze industrie kijken. Daar zit hoogwaardige kennis, die voor Nederland behouden moet blijven.”

Innovatieplatform
Ook van het innovatieplatform had Steenborg nu meer verwacht. Deze denktank, met Balkenende als voorzitter, moet aanzetten geven tot vernieuwing en ondernemerschap. Het platform moest de ontwikkeling van de “hightech”- en de maakindustrie stimuleren. Maar het laat zich nu niet horen.
Het stoort Steenborg bijna nog meer dat Economische Zaken zich niet laat zien. “Dat ministerie moet het industriebeleid herformuleren. Het moet aangeven welke sectoren wel en welke geen toekomst hebben, waarin wel geld gestoken moet worden en waarin niet”. “We moeten geen geld in bodemloze putten stoppen, we moeten nu keuzes maken”, aldus Steenborg.
Hij adviseert het kabinet alle reeds voorgenomen projecten die de economische problemen kunnen lenigen, naar voren te halen. Projecten die dat effect niet hebben, kunnen even in de ijskast worden gezet.
(c) ANP

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws