Menu
Rechter: cumulatiegrond ten onrechte aangevoerd

De rechter in Nederland heeft uitspraak gedaan in aantal zaken waarin de zogeheten cumulatiegrond werd aangevoerd door een werkgever die een werknemer wilde ontslaan. Sinds begin dit jaar mag een werkgever meerdere ontslaggronden aanvoeren om iemand uit zijn functie te zetten. Dat staat in de Wet arbeidsmarkt in balans, die op 1 januari is ingegaan. In deze gevallen heeft de rechter de eisen van de werkgever afgewezen en gaat het ontslag dus niet door.

Positie werknemer

De VCP heeft zich hard gemaakt tegen invoering van de cumulatiegrond, omdat het de positie van een werknemer aanzienlijk verzwakt. Volgens de nieuwe regels kunnen werkgevers voortaan verschillende ontslaggronden bij elkaar optellen, zoals disfunctioneren en verstoorde arbeidsverhouding. Tot 1 januari kon dat niet: toen was ontslag alleen mogelijk wanneer één ontslaggrond voor de volle 100% was aangetoond.

Bewijzen ontbreken

In de rechtszaken zijn afzonderlijke ontslaggronden aangevoerd,  zoals een verstoorde arbeidsverhouding, disfunctioneren en verwijtbaar handelen. De rechter heeft geoordeeld dat daar onvoldoende bewijs voor is aangeleverd. De rechter oordeelde over de cumulatiegrond dat de werkgever die onvoldoende heeft toegelicht voegde daaraan toe dat het niet aan de rechter is om afzonderlijke ontslaggronden te verzamelen en zelfstandig te beoordelen of er sprake is van een cumulatiegrond. Om die redenen heeft de rechter de eis van de werkgever om de werknemer te ontslaan in verschillende zaken afgewezen. De werkgever zal afzonderlijk moeten toelichten en motiveren waarom verschillende ontslaggronden samen ervoor zorgen dat ontslag wel redelijk zou zijn.

Kritisch toetsen

De VCP is blij met de uitspraak. “De rechter heeft geoordeeld dat een werkgever niet zomaar verschillende ontslaggronden op een hoop kan vegen’, zegt beleidsmedewerker Sacha Heemskerk. ‘Het gebruik van de cumulatiegrond doet afbreuk aan de positie van de werknemer, het is goed dat de rechter hier kritisch naar kijkt.” De VCP zal toekomstige rechterlijke uitspraken waarbij de cumulatiegrond in het geding is kritisch blijven volgen.

BNR-interview

Sacha Heemskerk heeft voor de radiozender BNR een interview gegeven over deze rechterlijke uitspraken. Daarin verklaart ze dat het positief is dat er kritisch naar het gebruik van de cumulatiegrond wordt gekeken. Het interview is terug te luisteren op BNR Uitzending gemist (datum 13 maart, tijd: 07:34).

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws