Symposium 2019

Symposium 7 november 2019: Loopbaanontwikkeling en carrièreperspectief

Loopbaanontwikkeling en carrièreperspectief staan dichtbij de VCP en hebben grote relevantie voor de professional. Het wordt steeds belangrijker dat professionals en werknemers zich blijven ontwikkelen en daarbij ook zelf de regie in handen kunnen nemen. Het onderwerp is ook actueel, het kabinet heeft vorig jaar plannen ontvouwd over een Leven Lang Ontwikkelen.

Leven Lang Ontwikkelen draait voor een belangrijk deel om onderwijs, maar niet alleen. De samenleving verandert op allerlei manieren door zaken als technologische vernieuwing en flexibilisering. Er ontstaat een nieuwe dynamiek met een nieuwe sociale infrastructuur waarin iedereen zijn weg moet vinden. Het aanwenden van (nieuwe) netwerken zijn daarbij heel belangrijk.

We gaan tijdens het symposium in op de volgende vragen:

  • Waarom is Leven Lang Ontwikkelen belangrijk voor de professional?
  • Wat speelt zich in brede zin in de samenleving af en hoe verhouden individuen zich tot die samenleving waarin niet iedereen hetzelfde kan.
  • Welke rol kan de polder spelen zodat iedereen zijn weg vindt en wat kunnen vakbonden hierin betekenen?

Programma:

  • Dr. Jos Sanders (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen): hoe krijgen werknemers meer inzicht in de waarde van hun vaardigheden voor de arbeidsmarkt van nu en die van morgen in het kader van Leven Lang Ontwikkelen
  • Wiebo Walstra, Implicit (HR en communicatie): hoe krijg je mensen in beweging om fris in hun loopbaan te blijven?
  • VCP: Hoe zet de VCP in op Leven Lang Ontwikkelen
  • Discussie: Panel van VCP-vakorganisaties: hoe brengen we elkaar verder? Met CMHF, de Unie, HZC, ACP en VHP2
  • Uitreiking van de award voor de 'VCP-Professional van het Jaar 2019'


Aanmelden voor het VCP-symposium, klik hier.


Symposium 2018
Op 29 november houdt de VCP haar jaarlijkse symposium, met als thema Vakbond van de toekomst, een frisse blik vooruit. Een bijeenkomst over brede maatschappelijke ontwikkelingen zoals flexibilisering en individualisering en de impact daarvan op de vakbeweging. Onze verenigingen komen zelf aan het woord, met ideeën, nieuwe wegen en oplossingen. Ook laten we ons inspireren, met vergezichten en boeiende analyses. Een middag dus over vakbonden, met gedeelde belangen.

Programma:

Introductie: prof. dr. Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid SER: aantrekkelijk blijven voor de werknemer, uitdagingen voor de vakbonden

Initiatieven vanuit de vakbeweging, met pitches van Bart Willems (De Unie), Erwin Koenen (ACP) en Yannick de Rooij (Jong Rabo)

Discussie: Een panel van bestuurders van vakorganisaties gaat in gesprek over de vakbeweging van de toekomst. Hoe brengen we elkaar verder?
Panelleden: Bart Willems (De Unie)
Erwin Koenen (ACP)
Yannick de Rooij (Jong Rabo)
Bart de Bart (SWOM)
Nikita van Lierop (KVMO – GOV|MHB)

Uitreiking van de award voor de 'Professional van het Jaar 2018'

Dagvoorzitter: Milo de Mol


Twitter:
#VCPsymposium
#vakbondvandetoekomst
#professionalvanhetjaar

Aanmelden:
Stuur een e-mail naar: info@vcp.nl. Vermeld daarbij uw naam en organisatie. Deelname is gratis Na aanmelding ontvangt u een bevestiging. Een routebeschrijving naar het SER-gebouw vindt u hier.


Symposium 2017

Op donderdagmiddag 23 november 2017 hield de VCP zijn jaarlijkse symposium, met als thema 'Arbeidsmarkt 2020-2025'.

Het werd een zeer boeiende bijeenkomst, waarbij de arbeidsmarkt van de toekomst vanuit diverse invalshoeken werd belicht. De sprekers zetten uiteen hoe volgens hen de arbeidsmarkt van de toekomst eruit gaat zien, tegen de achtergrond van technologische ontwikkelingen zoals digitalisering en zaken als toenemende onzekerheden.

De sprekers van dit jaar waren Robert Went (senior onderzoeker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), Leonard Polman (HR-consultant Optimus Acorro) , Kim Putters (directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau) en Nic van Holstein (voorzitter VCP).

Bijdragen symposium:

Presentatie (pdf.) van Robert Went

Presentatie (.pdf) van Leonard Polman

Presentatie (.pdf) van Kim Putters

Toespraak (.pdf) van Nic van Holstein

Voor het verslag van het symposium klik hier