Menu
Sociaal veilig samenwerken

Sociale veiligheid op de werkvloer is meer dan alleen een wettelijke verplichting. Het is een cruciale voorwaarde voor een gezonde en productieve werkomgeving. Een krachtige tool in de aanpak van onveiligheid is de omstanderstraining. De VCP is dan ook verheugd over de gratis omstanderstraining van de Stichting van de Arbeid.

De VCP zet zich in voor een cultuur van inclusie en respect, waar diversiteit wordt omarmd en waar iedereen zich vrij voelt om te zijn wie hij of zij is. Het is ontwikkeld met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is toegankelijk voor iedereen die zich wil inzetten voor een veilige en prettige werkomgeving.

Omstanderstraining

De omstanderstraining leert je wat ongewenst gedrag is en hoe je kunt handelen wanneer je het op de werkvloer ziet. De focus ligt op jouw veiligheid, waarbij je leert verschillende veilige acties te ondernemen. Daarnaast richt de training zich op het beschermen van de persoon die het ongewenste gedrag ervaart, met acties die de aandacht van die persoon afleiden.

De training is relevant voor:

  • Werkgevers: Investeer in het welzijn van uw medewerkers en creëer een veilige werkomgeving waar iedereen zich optimaal kan ontplooien.
  • Medewerkers: Leer hoe je ongewenst gedrag kunt herkennen en bespreekbaar kunt maken.
  • Managers: Draag bij aan een cultuur van openheid en veiligheid binnen uw team.
  • ZZP’ers: omdat je vaak alleen werkt en deze vaardigheden nodig hebt om jezelf en anderen te beschermen tegen ongewenst gedrag op de werkplek.

De trainingen vinden tot 2026 plaats in verschillende steden in Nederland, ze duren 3 uur en zijn gratis te volgen. Na de training ontvangen deelnemers een link naar de E-learning. Op deze manier kunnen ze de stof nog eens rustig nalezen en oefenen wanneer het hen uitkomt.

Ga naar de website en schrijf je in voor de omstanderstraining!

In het eerder verschenen artikel ‘Sociaal veilig samen werken: een reflectie‘ besprak Amerik Klapwijk de actuele stand van zaken rondom sociale veiligheid op de werkvloer. Helaas is de realiteit weerbarstig. Ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie komen nog steeds te vaak voor. Dit kan leiden tot stress, angst en zelfs burn-out. Het is dan ook van essentieel belang dat er iets op korte termijn aan gedaan wordt.

 

Laatste nieuws

Sociaal veilig samenwerken

11 oktober 2024

Veilig en prettig werken: omstanderstraining

Sturen op arbeidsmarkt, scholing en innovatie bij opgaven water, bodem en natuur

4 oktober 2024

Sturen op arbeidsmarkt, scholing en innovatie bij opgaven water, bodem en natuur

Oproep aan de politiek om te luisteren

2 oktober 2024

Oproep aan de politiek om te luisteren

Meer nieuws